Datum

11/3/2019

Tijd

17:00-18:00

Entree

Gratis

Locatie

Domplein 3

Vrouwen en kunst: van muze tot maker

Een gesprek over vrouwen en kunst: van muze tot maker. Over de bijdrage van de vrouw aan de beeldende kunst. Met onder andere Lita Cabellut en Gracia Bondia.

Rond de Internationale Dag van de Vrouw organiseert het Spaanse Instituto Cervantesover het gesprek ´Van muze tot maker´: een bijeenkomst rondom de vrouwelijke bijdrage aan de beeldende kunst. Het creatieve universum van de vrouw en haar aanwezigheid en afwezigheid in de kunst worden besproken. De genodigden vertegenwoordigen en deelnemers aan het gesprek vertegenwoordigen verschillende kunstvormen. Het zijn de in Nederland wonende Spaanse beeldend kunstenaars Lita Cabellut, Gracia Bondia, Susan Melo, en de architecte Aura Luz Melis.

Door de geschiedenis heen bleef de rol van de vrouw in de kunstwereld beperkt tot een object dat werd uitgebeeld, de eeuwige muze. Gelukkig veranderde deze situatie vanaf de twintigste eeuw, toen zij een scheppend onderwerp werd: de kunstenaar. De vrouwen begonnen bescheiden, en verborgen zelfs hun geslacht zodat het de beoordeling van hun werk niet negatief zou beïnvloeden. De jaren zeventig, toen de feministische beweging ernaar streefde om vrouwelijke kunstenaars te stimuleren en bekend te maken, werden gemarkeerd door een voor en na. Zo ontstaat een kunst die nieuwe thema’s vertegenwoordigt en deze vanuit een vrouwelijk perspectief benadert.

Deel dit evenement: